Craiova, captivă în trecut

În întreaga Europă, vara sunt organizate mii de festivaluri, fiecare oraș găsindu-și o vocație festivalieră. Festivalurile fac ca orașele să vibreze, să intre într-o atmosferă de sărbătoare, dar și să ofere orașului o identitate culturală și avantaje economice, deopotrivă.

Zilele acestea se desfășoară în Craiova Festivalul Internațional Adrian Păunescu, susținut de Primăria Municipiului Craiova, evenimentul principal din program fiind Cenaclul Flacăra. Apreciez organizarea unui festival folk, însă nu înțeleg de ce este necesară desfășurarea acestuia sub titulatura Cenaclul Flacăra. Este o întoarcere la un reper care mai mult creează confuzie, o privire înapoi către acea Românie comunistă ale cărei produse proletcultiste constat că sunt reșapate. Promovarea acestui eveniment dovedește, o dată în plus, lipsa de viziune a autorităților publice locale în susținerea unor proiecte care să ofere o identitate orașului, care, în declinul evident, să ofere acea speranță că trăiești într-un oraș european, multicultural, viu. Orașele care s-au salvat au fost cele care au privit spre viitor, cele care au devenit un magnet pentru tineri.

Nu avem nevoie de un festival care fură dreptul tinerilor craioveni de a-și construi un viitor departe de tot ceea ce a reprezentat propaganda comunistă. Craiova nu poate să meargă mai departe dacă este condusă de oameni legați sentimental de trecut. Comparați agenda Primăriei Craiova cu cea a altor orașe mari din Romania care au festivaluri de succes și trageți singuri concluziile. Neputința autorităților noastre locale este consecința blocajului mental în care se află cei ce ne conduc urbea. Genul acesta de festival, care ne este servit ca un mare eveniment, trădează gândirea lor.

Avem de-a face cu o manipulare prin care se încearcă să uităm că România de azi este așa cum este pentru că nu a putut să renască din ciorba reîncălzită cu ingrediente precum Iliescu, Brucan, Vadim, Păunescu și Voiculescu. Cu tot dinadinsul, se pare că unii ne vor în trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *