Dezbatere publică eșuată la Podari. APM Dolj fuge de responsabilitate

O batjocură de neegalat la dezbaterea publică pe marginea raportului de impact asupra mediului al firmei Getec, dezvoltatoarea centralei termice cu combustibil biomasă de la Podari din cadrul proiectului pentru fabrica de bioetanol Clariant.

Dormi liniștit, APM Dolj veghează. Un slogan care se potrivește perfect Agenției pentru Protecția Mediului Dolj. Directorul executiv al instituției nu stăpânește o lege care vizează direct activitatea instituției pe care o conduce sau se preface ca să fugă de responsabilitate.

La consultarea privind raportul de impact asupra mediului (RIM) al centralei construite la Podari de Getec pentru Clariant, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, directorul APM Dolj a afirmat în numeroase rânduri că instituția este doar mediatorul discuției. Dezbaterea a fost suspendată după ce s-a dovedit că sute de cetățeni ar fi trebuit să încapă într-o sală de numai 15 locuri, Surprinși de această declinare a responsabilității, reprezentanții ARC au întrebat-o pe Monica Mateescu, directorul APM Dolj, cine este, atunci, responsabil de proasta organizare. Răspunsul a fost: investitorul. Iată ce spune, însă, Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului: Art. 6. (1) Procedura de evaluare a impactului asupra mediului este condusă de către autorităţile publice centrale sau teritoriale pentru protecţia mediului (…)

Art 16, (2) Informarea şi participarea publicului sunt coordonate de autorităţile competente pentru emiterea aprobării de dezvoltare şi autorităţile competente pentru protecţia mediului, potrivit competenţelor specifice. Mai departe, art. 19 al Anexei 5 din lege prevede că: „Titularul proiectului organizează dezbaterea publică sub îndrumarea autorităţii competente pentru protecţia mediului, suportând costurile acesteia.”

Văzut într-o mare de oameni, care strigau cu nervozitate că le sunt încălcate drepturile și că nu vor fabrica de bioetanol la Podari, directorul APM Dolj s-a sustras, însă, complet responsabilității aruncând vina exclusiv pe firma dezvoltatoare a proiectului.

Reprezentantul ARC i-a întrebat concret pe reprezentanții APM Dolj dacă știau ce capacitate are sala aleasă pentru consultarea publică. Directorul APM s-a arătat surprins de cât de mică este încăperea, dar a răspuns că APM nu poate estima numărul oamenilor care vor participa. În continuare, ONG-ul nostru a subliniat că, în condițiile în care numai reprezentanții APM și ai investitorului numărau 10 persoane, ar fi rămas numai 5 scaune pentru public, iar această sală este, în mod evident, incompatibilă cu ideea de loc pentru desfășurarea unei consultări publice.

Sigur, APM nu este obișnuită cu public prezent la dezbaterile publice, deoarece consultările organizate de instituție respectă legea doar formal, iar populația nu este realmente informată. Există, deja, precedentul Kozloduy. De această dată, însă, cetățenii și organizațiile civice s-au implicat direct, dovedind că nu oamenii sunt pasivi și nepăsători, ci autoritățile, cărora le este mai confortabilă o participare minimă sau chiar zero. De ce? Pentru că nu își asumă rolul de protectori ai cetățenilor și ai mediului și pentru că nu sunt capabile să facă față unei consultări reale, așa cum au arătat astăzi. Confruntați cu o situație pe care nu au luat-o o clipă în calcul, reprezentanții APM au scos câteva scaune și o masă în curtea Primăriei, încercând să desfășoare consultarea în aer liber. S-au izbit, însă, de furia oamenilor, nefăcând față contextului, iar o angajată APM a făcut chiar un atac de panică.

Lipsa pregătirii pentru astfel de situații este intolerabilă, căci în pregătirea unei dezbateri publice ar trebui luat în considerare, în mod firesc, și scenariul unei participări numeroase.Nu acesta este rolul autorităților, cel puțin în teorie? Să asigure o participare cât mai largă, un public reprezentativ? În practică, însă, idealul autorităților este să bifeze încă o procedură încheiată fără bătăi de cap.

Dezbaterea publică de la Podari va fi reprogramată. Sperăm că, de această dată, autoritățile și investitorul vor fi pregătiți. Până atunci, numeroasele întrebări ale publicului așteaptă răspuns.

Și data viitoare, ca și astăzi, ARC va participa la dezbatere nu pentru a lua partea cuiva, ci pentru a obține o perpectivă cât mai obiectivă, pentru a afla mai multe informații și pentru a vedea care este răspunsul investitorilor la problemele ridicate de societatea civilă.

Proiectul fabricii de bioetanol de la Podari a iscat controverse încă de la prima consultare publică, la care nu au participat decât doi cetățeni, ARC denunțând atunci procedurile de comunicare ineficiente ale autorităților competente în domeniu.

Între timp, mai mulți cetățeni au început o campanie împotriva investiției, acuzând risc de poluare, și informația cu privire la această a doua consultare a ajuns la mai mulți oameni. De cealaltă parte, reprezentanții Clariant au desfășurat o campanie amplă de PR în presa locală, dând asigurări că proiectul, deși folosește o tehnologie-pilot, este sigur și prietenos cu mediul.

Sigur că investițiile în zona Olteniei nu sunt doar importante, ci chiar vitale pentru dezvoltarea zonei. Dar precauția și informarea sunt firești, necesare și, până la urmă, un semn de deșteptare civică. Să ne intereseze ce se întâmplă în jur, dacă și cum ne poate afecta, este o dovadă a normalității. Important este să analizăm toate datele cu luciditate și să nu ne lăsăm pradă unui scepticism radical. Din păcate, însă, APM Dolj încă nu a înțeles care este rolul său și că este responsabilă să informeze cetățenii și să le protejeze interesele. În ciuda haosului stârnit astăzi, am simțit un semnal pozitiv: există nelămuriri ale populației și vor exista clarificări ale investitorilor. Iar acolo unde oamenii sunt vigilenți și se naște presiune publică, riscul ca legea să nu fie respectată scade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *