Istoria Baroului Dolj 1928-1948: O cronică a avocaturii doljene interbelice

Volumul „Istoria Baroului Dolj 1928-1948”, a cărui lansare a avut loc în 2018 în cadrul Programului dedicat Centenarului Marii Uniri, este rodul unei colaborări instituționale între Baroul Dolj și Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, dar mai ales al activității de cercetare a arhivelor întreprinse de autorul monografiei, cercetătorul Șerban Pătrașcu.

Continuând efortul început de G. Mil. Demetrescu prin publicarea la ”Prietenii Științei” a primei lucrări de acest gen, care a avut în vedere perioada 1864-1928, prezenta monografie completează, alături de Istoria Baroului Dolj în documente și Congresul general al avocaților din România – Craiova 1928, Colecția coordonată de Baroul Dolj și dedicată istoriei avocaților doljeni.

Sunt readuse la lumină evenimente definitorii și figuri remarcabile din comunitatea craioveană, dar deopotrivă și momente complicate, de cotitură, ale avocaturii interbelice, cum ar fi românizarea barourilor sau epurarea avocaților ori desființarea barourilor.

În identificarea importanței avocaților în dezvoltarea societății craiovene se remarcă și implicarea directă în administrarea orașului a peste 20 de avocați deveniți edili, începând cu Gheorghe Chițu și până la ultimul primar dinaintea instaurării regimului comunist, dar și colaborarea acestora cu sute de colegi avocați care au deținut funcții importante în administrație, punându-și, astfel, amprenta asupra istoriei locale.

Avocații doljeni au format un corp de elită care a contribuit la progresul comunității, iar influența covârșitoare a activității lor asupra mediului social și cultural local reprezintă un motiv în plus pentru care volumului dedicat perioadei interbelice i se cuvine o atenție deosebită. Ne sunt dezvăluie o serie de activități profesionale și publicistice, investiții remarcabile, menționând printre acestea editarea unor reviste și lucrări de specialitate, conferințe profesionale, acordarea Premiului Avram Iancu, investițiile importante de achiziționare a Vilei Themis de la Călimănești, înființarea Cercului Avocaților din județul Dolj.

Cercetătorul Șerban Pătrașcu a reușit să zugrăvească bogăția sufletească a oamenilor care au slujit această profesiei amintind în acest sens pe decanul Dem. D. Stoenescu, de care se leagă cele mai importante realizări, dar și alte personalități care au forța de a inspira și de a motiva dincolo de cadre temporale, prin valorile după care s-au călăuzit.

Cel mai dramatic moment din istoria avocaților doljeni este cu siguranță perioada transformărilor fără precedent din timpul epurării avocaților care a avut loc în anii 1945-1948 când, din cei 296 de membri, doar 99 de avocați vor mai rămâne înscriși, și care a culminat cu desființarea barourilor și înființarea colegiilor de avocați.

Exercițiul de reflecție la care ne invită monografia „Istoria Baroului Dolj 1928-1948” este nu doar binevenit ci, credem, la fel de necesar ca orice rememorare a trecutului, căci rolul unei istorii este de a conserva în memoria noastră modele profesionale de excepție, care să ne călăuzească în viața de zi cu zi, iar încrederea care izvorăște din cunoașterea acestor fapte și oameni să fie un îndemn pentru generațiilor viitoare.

Recenzie apărută în revista de cultură Mozaicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *