România este campioana Europei la creșterea prețurilor

În timp ce clasa politică pictează un tablou romantic cu creșteri de salarii și pensii, evoluție economică și alte tușe optimiste, România este campioana europeană absolută a creșterii prețurilor, conform Eurostat. În perioada 2000-2017, în România prețurile au crescut, per total, cu 257%, în timp ce media UE este de doar 36,5%.

Așadar, în timp ce fluturașii de salarii sau cupoanele de pensie aparent zâmbesc, dacă aruncăm o privire la cifre pe domenii, avem parte de mici surprize. Țara noastră a suferit cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană (unele de-a dreptul alarmante) în toate domeniile, cu o singură excepție.

Concret:

Chiriile și prețurile la utilități au crescut cu nu mai puțin de 536%. Comparativ, media UE este de 57,2%. Următoarea în top după România este Islanda, cu o creștere de 199%. Așadar, evoluția costurilor este spectaculoasă în țara noastră.

În domeniul educației, am înregistrat creșteri de prețuri de 297% (media UE – 91,2%). În ceea ce privește recreația și cultura, un domeniu în care costurile nu au înregistrat creșteri atât de mari (doar 7,1% media europeană), la noi cifrele urcă la 128,9%.

În privința hainelor, în timp ce la nivel european prețurile aproape au stagnat, în România au crescut cu 144%. Prețul autoturismelor și al serviciilor de transport au ajuns și ele cu 338% mai mari (41,2% media europeană). Alcoolul și țigările s-au scumpit cel mai mult, cu 726% (92,1% media UE).

Singurul capitol la care suntem întrecuți de alte state este sănătatea. Scumpirile ajung la 116% în România, în UE media este de 40,8%, iar pe primul loc se află Ungaria cu 156%.

Să nu ne mirăm, totuși, dacă mâine-poimâine aflăm o veste bună de la Eurostat, din prisma Guvernului Dăncilă. Le propun și un titlu de știre: Românii stau mai bine decât vecinii unguri la capitolul Sănătate. În continuare s-ar vorbi despre cum serviciile de sănătate s-au scumpit la ei cu 40% mai mult decât la noi. Iată ce veste bună.

Sursa datelor: https://bit.ly/2LSXdoe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *