Un semnal de alarmă: Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România

Parlamentul European a adoptat astăzi rezoluția privind statul de drept în România, unul dintre cele mai evidente semnale de alarmă transmise țării noastre și o dovadă fără echivoc a derapajelor actualei guvernări. Tare mă îndoiesc, însă, că mesajele vor fi luate în considerare de cei vizați. În timp ce Europa e îngrijorată și consideră că statul de drept se clatină, premierul nostru continuă să spună că România e pregătită să preia președinția UE. Oare le va transmite și membrilor Parlamentului European să se abțină de la critici?

Iată doar câteva dintre mesajele cuprinse în rezoluția adoptată cu 473 de voturi pentru:

Parlamentul European

Este profund îngrijorat cu privire la revizuirea legislației judiciare și penale din România, în mod specific cu privire la potențialul său de a submina în mod structural independența sistemului juridic și capacitatea de a combate eficient corupția în România, precum și potențialul de a slăbi statul de drept.

Condamnă intervenția violentă și disproporționată a forțelor de ordine în timpul protestului din 10 august.

Solicită de urgență autorităților să contracareze orice măsură menită să decriminalizeze corupția și să aplice strategia națională anti-corupție.

Recomandă cu tărie reconsiderarea legislației privind finanțarea și funcționarea ONG-urilor din perspectiva potențialului efect de intimidare a societății civile și intrarea în conflict cu principiul libertății de asociere și a dreptului la viață privată.

Își manifestă îngrijorarea acută privind restricțiile politice asupra libertății mass media.

Îndeamnă Parlamentul României și Guvernul să implementeze în întregime recomandările Comisiei Europene, GRECO și ale Comisiei de la Veneția

Textul rezoluției poate fi citit integral pe site-ul PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *